Много често се смята, че бъдещето на храната е в авангардните технологии като лабораторно отглеждани продукти, но истината е, че има много естествени храни, които тепърва ще навлизат на нашата трапеза. Според Майк Лий, хранителен технолог и изследовател от Alpha Food Labs, „Седемдесет и пет процента от храната ни идва само от 12 растения и 5 животни и допълва, че ние ядем само около 150 от над 30 000 ядивни растителни видове в света“. Разнообразието от аромати, вкусове и преживявания с напълно естествен произход, което остава неоползотворено е много голямо. Освен това, биоразнообразието е това, което осигурява устойчивост на растенията, животните и организмите и пряко влияе върху здравето на Земята и хората. Отглеждането на едни и същи култури води до изтощаване на почвата и дисбаланс в екосистемата. То оказва влияние дори върху климатичните промени. Дори да не се чувствате особено ангажиран с глобалните екологични проблеми, със сигурност ще ви е интересно да опитате нова, вкусна, питателна и разнообразна храна. Някои от зърнените храни, с които може да се разнообрази производството на храни са:
Примери за още биоразнообразни храни са грудковите якон и уллуко и бобовите лупин, лаблаб и бамбара. Дървесни видове като моринга и боабаб, които също се отличават с изключително полезни хранителни и лечебни свойства също трябва да бъдат преоткрити за масовия потребител.
Тези храни могат да бъдат използвани като алтернатива на традиционните. Така например за разлика от обичайните „джънк фудс“, чипса от теф може да съдържа два пъти повече протеини и два пъти по-малко мазнини. Коренът на якона добавя сладост и пребиотчини фибри като успешно може да намали съдържанието на захар в изделието. Бирата от Кернза (многогодишна зърнена култура) има уникален аромат и вкус, а от бобът Бамбара може да се произведе безглутеново брашно и протеинов изолат. Понгамията, дървесен вид, който се отглежда в Австралия, Индия и САЩ може да се използва за растителни масла, брашна, протеини и фуражна храна. Неговите бобови шушулки дават 10 пъти повече масло и 5 пъти повече протеини на декар то соята.
Източник: Culinology Magazine, 2019
Бамбара
Съдържанието й на протеини е 20%, което я нарежда на челните позиции сред останалите бобови култури. Благодарение на богатия си хранителен състав, тя може да осигури пълноценно хранене. Човек може да оцелее, хранейки се само с бамбарови ядки, нещо с което малко други храни могат да се похвалят. Често се смята за „храната на бедните“ именно поради това свое свойство. Икономическото й значение, особено за африканското население, и най-вече за жените, които основно се занимават с нейното отглеждане, е огромно. Тя се смята за първокласен продукт, който винаги запазва пазарната си стойност.
Бамбарата често се смята за идеалната „устойчива храна“. Може да се отглежда в райони с неравномерни валежи, и вирее дори под палещите лъчи на слънцето. Няма изисквания към минерализацията на почвата и не се нуждае от допълнително торене или пръскане с пестициди. От друга страна, самата култура обогатява почвата, произвеждайки азот. Освен всичко, богатото съдържание на фибри я прави и здравословна храна, като помага за борба със сърдечно съдовите заболявания и като превенция на рак.
Източник: Загубените растителни култури на Африка: Том II: Зеленчуци